Skip to main content

Zwanger zijn is een bijzondere tijd vol verwondering, maar het kan ook gepaard gaan met enkele minder prettige bijwerkingen, zoals brandend maagzuur. Vele aanstaande moeders ervaren dit branderige gevoel, vooral in de latere fase van de zwangerschap. Maar waarom is dit zo’n veelvoorkomend probleem? En belangrijker nog, wat kun je ertegen doen?

In deze blog, gepresenteerd door Mijn Baby Buikje, duiken we diep in de oorzaken, symptomen, en effectieve remedies tegen maagzuur tijdens de zwangerschap.


Wat is brandend maagzuur?
Oorzaken bij zwangere vrouwen
Symptomen zuurbranden tijdens zwangerschap
Wat helpt tegen maagzuur?
Maagzuur en zwanger tips

maagzuur zwangerschap

Wat is een brandend maagzuur?

Brandend maagzuur (zuurbranden) wordt in veel gevallen het terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. De medische term hiervoor is reflux. Bijna iedereen heeft wel is last van een brandend gevoel of een oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit kan in veel gevallen geen kwaad, tenzij dit regelmatig gebeurt.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat hormonale veranderingen en de fysieke druk van de groeiende baarmoeder bijdragen aan de relaxatie van de slokdarm, wat dit ongemak veroorzaakt tijdens de zwangerschap.

Oorzaken bij zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam tal van hormonale veranderingen die de werking van je spijsvertering kunnen beïnvloeden. Progesteron, het hormoon dat je zwangerschap ondersteunt, ontspant ook de spieren in je spijsverteringskanaal, wat kan leiden tot een vertraagde lediging van je maag en het ontspannen van de sluitspier die je slokdarm van je maag scheidt.

Daarnaast zorgt de groeiende baby voor toenemende druk op je maag, wat het risico op reflux verhoogt, vooral in het derde trimester (week 28 t/m 41) .

zuurbranden tijdens zwangerschap

Symptomen zuurbranden tijdens zwangerschap

De meest voorkomende symptomen van maagzuur tijdens de zwangerschap zijn een brandend gevoel in de borst of keel, een zure smaak in de mond, en soms ook het gevoel van voedsel dat weer omhoog komt. Deze symptomen verschijnen vaak na het eten, wanneer je buigt of gaat liggen.

Naast deze symptomen kunnen sommige vrouwen ook onaangename symptomen opmerken zoals slikproblemen, oprispingen, heesheid en hoest of keelpijn. De meeste symptomen zijn ongemakkelijk, maar vaak tijdelijk.

Wat helpt tegen maagzuur?

Er zijn verschillende manieren om de ongemakken van maagzuur tijdens de zwangerschap te verlichten. De tips die helpen tegen oprispingen lichten we later toe. Eerst willen we een aantal opties uitlichten waarvan verschillende vrouwen denken dat ze helpen:

  • Paracetamol: Op diverse forums wordt aangegeven dat paracetamol werkt tegen zuurbranden. Helaas is dit geen goede oplossing, het maakt de klachten niet minder! Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om zo min mogelijk paracetamol te gebruiken.
  • Thee: Thee wordt ook als een klacht verlichtende optie besproken. Dit is inderdaad een goede verlichting, althans als de juiste theesoorten worden gekozen. Zo blijken gemberthee en kamillethee te werken, maar zoethoutte en venkelthee bijvoorbeeld niet.
  • Honing: Ondanks dat het niet uitgebreid onderzocht is, lijkt honing vrouwen te helpen bij zure oprispingen. Wel is het handig om dit te bespreken met een huisarts.
  • Melk: Een middel dat tijdelijk helpt tegen klachten, maar in de toekomst maagzuur erger kan maken. Wil je het toch proberen? Drink dan melk met zo min mogelijk vet.
  • Cola: Een middel dat hoog wordt aangeprezen, maar eigenlijk totaal niet werkt. Het koolzuur in de frisdrank zorgt er namelijk voor dat de maag meer zuur aanmaakt. Een absolute afrader als je last hebt van oprispingen en zuurbranden.
Wat helpt tegen maagzuur

Maagzuur en zwanger tips

  • Verhoog het hoofdeinde van je bed: Door met een verhoogd hoofdeinde te slapen, maak je het moeilijker voor maagzuur om tegen de zwaartekracht in naar je slokdarm te stromen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld extra kussens.
  • Draag loszittende kleding: Strakke kleding kan extra druk op je maag uitoefenen, wat maagzuur kan verergeren. Blijf gehydrateerd: Het drinken van voldoende water door de dag heen kan helpen om de zuurgraad in je maag te verdunnen en je spijsvertering te verbeteren.
  • Beweeg regelmatig: Licht lichamelijke activiteit, zoals wandelen, kan de spijsvertering stimuleren en voorkomen dat maagzuur omhoog komt.
  • Monitor je gewichtstoename: Hoewel gewichtstoename normaal is tijdens de zwangerschap, kan een excessieve toename extra druk op je maag uitoefenen. Bespreek met je arts wat een gezonde gewichtstoename is voor jouw situatie.
  • Stop met roken! Roken tijdens de zwangerschap is sowieso ongezond, maar kan ook oprispingen erger maken.

Maak van jouw zwangerschap een tastbare herinnering

Wil jij je prachtige zwangerschap vastleggen met een tastbare herinnering? Kijk dan eens naar onze 3D zwangerschapsbeeldjes! Deze beeldjes zijn 100% identiek aan je eigen lichaam. Door het gebruik van de meest geavanceerde 3D scantechniek, kunnen wij voor het mooiste en gedetailleerde resultaat zorgen, en dat voor een betaalbare prijs. Een prachtig 3D beeldje voor jou, samen met jou!

Zwangerschapsbeeldjes
Maak hier je afspraak